Wat is dermatologie?

Dermatologie is een discipline die al meer dan twee eeuwen oud is, en problemen van huid, haren, nagels en slijmvliezen aanpakt.
dermatology

Huidziekten en ziekten van de slijmvliezen, nagels en haren komen heel vaak voor en zijn vaak een belangrijke reden voor langdurig ziek zijn, zeker wanneer het over chronische huidziekten gaat.

  • Slechts weinig huidziekten zijn levensbedreigend, maar het kan wel bv. bij reacties op geneesmiddelen, op bijen- of wespensteken, bij ernstige auto-immune aandoeningen of bepaalde types van huidkanker zoals melanoom.
  • Ernstige chronische huidziekten komen echter meer voor en maken mensen niet meer in staat ten volle te leven, bv. psoriasis, atopische dermatitis, en chronische wonden. Ook seksueel overdraagbare aandoeningen zoals HIV uiten zich eerst via een huidprobleem.

Sommige huidziekten lijken op het eerste zicht niet zo erg, maar hun psychologische impact en rem op persoonlijkheidsontwikkeling is soms heel ingrijpend bv. bij ernstige acne, ontsierende geboortevlekken, haarverlies en aangeboren huidafwijkingen.