Publiek & Patiënten

Vind een dermatoloog in je buurt, lees meer over dermatologie en de meest voorkomende huidziektes. Maak kennis met de diverse patiëntenverenigingen.
publicPatients

Wat is dermatologie?

Dermatologie is een discipline die al meer dan twee eeuwen oud is, en problemen van huid, haren, nagels en slijmvliezen aanpakt. Huidziekten en ziekten van de slijmvliezen, nagels en haren komen heel vaak voor en zijn vaak een belangrijke reden voor langdurig ziek zijn, zeker wanneer het over chronische huidziekten gaat.

  • Slechts weinig huidziekten zijn levensbedreigend, maar het kan wel bv. bij reacties op geneesmiddelen, op bijen- of wespensteken, ernstige auto-immune aandoeningen of bepaalde types van huidkanker zoals melanoom.
  • Ernstige chronische huidziekten komen echter meer voor en maken mensen niet meer in staat ten volle te leven, bv. psoriasis, atopische dermatitis, en chronische wonden. Ook seksueel overdraagbare aandoeningen zoals HIV uiten zich eerst via een huidprobleem.

Sommige huidziekten lijken op het eerste zicht niet zo erg, maar hun psychologische impact en rem op persoonlijkheidsontwikkeling is soms heel ingrijpend bv. bij ernstige acne, ontsierende geboortevlekken, haarverlies en aangeboren huidafwijkingen.

Belangenbehartiging & positieverklarigen

Wij komen op voor de belangen van de dermatologen én van de patiënten. Dit doen we door middel van onderzoek, het houden van bevragingen, het geven van opleidingen en het delen van informatie, maar ook door bv. bepaalde onderwerpen op de politieke agenda te zetten en door het beïnvloeden van de pubieke opinie.

Patiëntenverenigingen

Psoriasis Liga Vlaanderen

De Psoriasis Liga Vlaanderen (PLV) steunt en informeert mensen met huidpsoriasis of psoriasis van de gewrichten (PsA).

Lees meer

Melanoompunt

De Melanoompunt vzw Patiëntenvereniging wil een baken zijn door het invullen van de behoeften voor alle melanoom patiënten en hun naastbetrokkenen.

Lees meer

Eczemanet/Allergienet

Eczemanet is een patiëntenvereniging voor mensen met atopische dermatitis en eczeem, opgericht door de vzw Allergienet.

Lees meer