Maligne Melanoom

Een melanoom is een kwaadaardige tumor dat ontstaat uit de pigmentcellen (melanocyten).
skinDiseases


Een melanoom is een kwaadaardige tumor die in 30% van de gevallen ontstaat in een reeds bestaande pigmentvlek of uit het niets kan ontstaan op normaal ogende huid . Bij de man komt het melanoom het meest voor op de romp, en bij de vrouw het meest op de benen en de romp.

Een melanoom ziet er meestal uit als een vlek of als een knobbel of heeft verschillende kleuren en een onregelmatige rand.

Als de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld is genezing mogelijk door chirurgisch uitsnijden (excisie). Daarentegen, als het in een later stadium ontdekt wordt is het mogelijk dat er al uitzaaiingen zijn naar interne organen en dan is de prognose slecht.

Dus, preventie is het enige concrete en effectieve middel om een melanoom aan te kunnen.

Het risico een huidkanker te ontwikkelen is vaak erfelijk, omdat de genen een belangrijke rol spelen in huidkanker. Iedereen met iemand in de familie met huidkanker (melanoom), en die bovendien een licht huidtype heeft zou zich jaarlijks moeten laten nakijken.

Met het blote oog is een melanoom vaak niet te onderscheiden van een pigment- of moedervlek.

De A-B-C-D-E regel is nuttig bij het stellen van een vroege diagnose.

Indien een pigmentplek asymmetrisch (A) is, een onregelmatige boord/rand (B) heeft, er kleurveranderingen zijn (C van colour), een diameter (D) groter dan 6 mm heeft of als er een evolutie of ‘elevation’ (verhevenheid) (E) is, zoals bijvoorbeeld een verandering van vorm, kleur, afmeting, dikte, oppervlak, jeukt of bloedt kan dit wijzen op tekens van kwaadaardigheid.

Verder is het verschijnen van een nieuw letsel op een vroeger normaal uitziende huid bij een patiënt ouder dan 40 jaar verdacht, en dit is een reden om een dermatoloog te raadplegen.

Lees ook

Lees ook de Melanoom folder van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) en de ABCDE folder van de Euromelanoma Task Force.